Schrijven & Media

Stichting Hoogbegaafd! is partner van Bol.com. Je steunt ons door via de links op deze pagina je boeken te bestellen. Een deel van de opbrengst gaat dan als commissie naar de stichting en dat kost je niets extra’s. Zorg dat je AdBlocker is uitgeschakeld.

Boek toevoegen

2015 Schrijven als therapie. Jouw brief!

Dit boek is helaas niet leverbaar via Bol.com en is te verkrijgen via >Aquazz.

Volgens James Pennebaker, Amerikaans psycholoog en de grondlegger van schrijftherapie, kan schrijftherapie ervaringen, herinneringen en gevoelens ordenen. Dit is – in hoofdzaak – het doel van schrijven als therapie. Door het schrijven van (korte) verhalen over je ervaringen, krijgen deze structuur; een begin en een eind. Schrijven heeft derhalve een therapeutisch effect op iedereen, of het nou een kind, adolescent of volwassene betreft. Tevens blijkt uit onderzoek van James Pennebaker, dat mensen met psychische problemen gezonder worden door vier keer per week een kwartier te schrijven. Zijn onderzoek naar de helende kracht van schrijftherapie sloeg wereldwijd aan.

In dit boek heeft de auteur, Hülya Celik, het voornamelijk over de invloed van schrijven op onze geest; van theorie tot praktijk en reikt zij een aantal methoden aan die in het dagelijkse leven toegepast kunnen worden.

Genre: Schrijven & Media

2015: Narratief coachen. De kracht van het zelfverhaal

Er was eens… Zo begint ieder verhaal. En aan het einde hebben we het graag over lang en gelukkig leven. Maar wat daartussenin zit en wat dat precies betekent, verschilt per mens.

Narratief coachen is een proces waarin wetmatigheden van levens- en leerprocessen zijn te herkennen. De auteurs werken deze processen uit en verdiepen ze met leerstappen, geïllustreerd met voorbeelden uit de narratieve coachpraktijk. Ook wordt veel aandacht besteed aan narratieve methodieken zoals de zelfkennismethode (ZKM) en zelfsturend leren. Het doel van narratief coachen is dat de coachee zijn zelfverhaal bewust ter hand neemt en leert om dat wat hij met zijn leven wil, om te zetten in vruchtbare daden. Het helpt coachees op een nieuwe manier te kijken naar zichzelf, de omgeving en hun uitdagingen.

Narratief coachen vraagt ook om het doordenken van de professie van de coach. Wat wordt in deze situatie van de coach gevraagd – niet alleen als mens, maar juist ook als vakmens? Waar voeg je als coach in, wat voeg je toe? Welke keuzes maak je als coach? Dit boek biedt de coach een schat aan mogelijkheden voor narratieve interventies.

Genre: Schrijven & Media

2014: Effectief opiniestukken schrijven. Aandacht voor uw zaak in 10 stappen

Neem stelling en word een autoriteit op uw vakgebied.

Een kwestie krijgt pas serieuze aandacht als journalisten erover hebben geschreven, of als ze er ruimte voor hebben vrijgemaakt op hun opiniepagina’s.

In dit boek leert u hoe u op die pagina’s kunt komen, in kranten en op opiniesites.

In tien stappen leert u denken en schrijven als een journalist: doelgroepgericht en met gevoel voor ‘seks en sensatie’. U krijgt oefeningen met suggestieantwoorden en u hoort van tien opinieredacteuren wanneer u hen het beste kunt benaderen.

Genre: Schrijven & Media

2011: Check je column. Schrijftips voor rake columns en blogs

We kopen de krant voor het nieuws, maar lezen de columns het eerst. En ook het digitale vriendje van de column, de blog, trekt veel fanatieke lezers. Niet verwonderlijk: een goede column of blogtekst verrast, tergt, laat je lachen of zet je aan het denken.

Maar hoe schrijf je een column die overtuigt – op papier of online? Hoe zorg je voor een prikkelende opening, een solide opbouw en een pakkende uitsmijter? Welke stijlmiddelen kun je inzetten, hoe formulier je persoonlijk en origineel? Dat lees je in Check je column, het eerste Nederlandse boekje over columns schrijven. Met (anti)tips en smakelijke voorbeelden. Van briljante, slechte, lieve en bijtende columns, uit bladen, uit kranten en van internet.

Check je column is bedoeld voor iedereen die pakkende columns of blogteksten wil schrijven. Of je nu schrijft voor een tijdschrift of krant, voor een bedrijfsblad of corporate weblog: dit boekje reikt je de gereedschappen aan om er bekwamer in te worden.

Genre: Schrijven & Media

2009: Handboek stijl. Adviezen voor aantrekkelijk schrijven

Het Handboek stijl is al meer dan tien jaar hét standaardwerk over leesbaar schrijven. Een uniek stijlboek: lees het Handboek stijl en maak uw teksten beeldender met prikkelende details, levendiger met anekdotes en pakkende citaten en spannender met cliffhangers, tijdbommen en andere structuurtrucs. Een praktisch naslagwerk: uitvoerig, toegankelijk en helder. En een inspirerend ideeënboek: vol levensechte voorbeelden, direct toepasbare tips en stimulerende praktijkverhalen van schrijvers en journalisten.

Deze herziene druk is sterk geactualiseerd: vol nieuwe ideeën, verse voorbeelden en recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Handboek stijl onthult de geheimen van aantrekkelijk schrijven.

Handboek stijl is bestemd voor studenten journalistiek en communicatie (hbo en wo), maar is ook geschikt voor journalisten, tekstschrijvers, redacteuren, pr-medewerkers en voorlichters die méér willen dan correcte teksten. Een ideaal boek voor iedereen die leesbaar wil schrijven.

Genre: Schrijven & Media

2003: Werkboek journalistieke genres

Onder het motto ‘stuk voor stuk, stap voor stap’ behandelt Willem Bekius veertien journalistieke genres, waaronder het nieuwsbericht, het portret, de reportage, het achtergrondverhaal en de column.

Van elk genre bespreekt de auteur de algemene kenmerken. Vervolgens zet hij aan de hand van het journalistieke stappenplan op een rij wat er moet gebeuren om een stuk in het onderhavige genre tot een goed einde te brengen. In dit stappenplan komen idee en invalshoek, voorbereiding, verzamelen en verwerken van de gegevens aan bod. Ook is er aandacht voor de vorm en de presentatie van het eindproduct. Van alle genres zijn voorbeelden opgenomen.

Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met opdrachten en oefeningen die de lezer uitdagen zelf aan de slag te gaan.

Genre: Schrijven & Media

2000: Het geheim van de schrijver. Voor iedereen die graag leest of schrijft

Waarom boeit en ontroert het ene verhaal en stelt het andere juist teleur? In Het geheim van de schrijver laat Renate Dorrestein helder zien hoe literatuur ‘werkt’. Aan de hand van de wordingsgeschiedenis van haar eigen werk en et behulp van tal van voorbeelden uit de wereldliteratuur, van Sherlock Holmes tot Shakespeare, biedt ze een kijkje in de keuken van de schrijver. Talloze verwachte en boeiende literaire aspecten passeren de revue, waaronder de vraag hoe het komt dat de meeste schrijvers gek zijn. De ware hoofdpersoon van dit boek is ‘het verhaal’, ofwel het verzinsel dat op betoverende wijze werkelijkheid wordt zodra het goed op papier staat. Maar een minstens even belangrijke rol is weggelegd voor die onmisbare bondgenoot van de schrijver: de lezer, in wiens hoofd alle verhalen hun uiteindelijke vervulling vinden.

Een aanstekelijk en leerzaam boek, onontbeerlijk voor leesclubs en literaire genootschappen. Het geheim van de schrijver biedt stof  tot nadenken en discussie voor iedereen die houdt van lezen en schrijven.

Genre: Schrijven & Media

Boek toevoegen

>Of doorzoek alle producten van Bol.com en steun ons door via deze pagina te bestellen

Writing & Media

The Gifted! Foundation is a partner of Bol.com. You support us by ordering your books through the product links listed on this page. A part of the book price is then transferred to the foundation without additional costs. Please make sure your AdBlocker is turned off.

Add book

2008: Challenging the gifted child. An open approach to working with advanced young readers

Gifted children are quick on the uptake, can be frustrated by repetition and easily become impatient when unchallenged. Challenging the Gifted Child outlines a tried and tested approach for encouraging able children to focus their active minds in a productive way and discover the joy and value of reading. The author explains the criteria for choosing appropriate reading for the child and describes ways to help deepen their understanding of both literature and language. Using examples from the author’s extensive experience, this book encourages the development of independent learning skills and will help parents and educators to create a personalized reading programme for a gifted child at home or small groups of children in school. Photocopiable materials are included, along with samples of reading lists for different age groups. This book provides practical advice for working with advanced young readers and will be an ideal resource for anyone who has responsibility for educating a gifted child.

Genre: Gifted children, Writing & Media

2000: Gifted books, gifted readers. Literature activities to excite young minds

Stretch young minds to creative and productive thought with some of the best literature currently available. Polette shows you how to promote critical thinking, decision making, and problem solving through building excitement for the reading experience and increasing students’ active participation in learning. She offers suggestions for creative reproduction, elaboration, rearrangements and transformations of text to help children connect reading content to their own experiences. A wonderful resource for elementary and middle school teachers of the gifted, these books and activities can be used in any classroom. Also an important read for college-level courses on curriculum for the gifted and children’s literature.

Genre: Gifted children, Writing & Media

Add book