Fictie

Boek toevoegen

2015. Maarten. Hoe hoogbegaafd kun je zijn

In het leven zijn de factoren: geluk, verdriet, vriendschap en liefde vaak met elkaar verbonden.

Daarom: “Maarten.” Een hoogbegaafde jongen, die dit allemaal in zijn jonge leven gaat meemaken en daarbij meer weet dan men kon vermoeden.
Een levensbedreigende ziekte doet zijn verwachting uitkomen.

Genre: Fictie

2011: De Aardkinderen 6. Het lied van de grotten

De serie De Aardkinderen vertelt het verhaal van het mysterie van het ontstaan van de mensheid en de harde strijd om in de prehistorie te overleven. Jean Auels boeken hebben al miljoenen lezers meegevoerd naar de boeiende prehistorische wereld van Ayla en haar tijdgenoten. In dit zesde en laatste deel van de serie kunnen haar vele fans eindelijk lezen hoe het afloopt met Ayla, Jondalar en hun dochtertje Jonayla.

De saga gaat verder met de opleiding die Ayla geniet tot Zelandoni, een spiritueel leider en genezer. Ze wordt de acoliet van de Zelandoni van de Negende Grot en ze begint aan een reeks intensieve reizen die deel uitmaken van haar heilige training. Maar het dagelijks leven in de prehistorie is zwaar en Ayla worstelt om de juiste balans te vinden tussen haar spirituele roeping en haar taak als jonge moeder van Jonayla. De gevolgen kunnen niet uitblijven en haar relatie met Jondalar komt onder spanning te staan…

Wederom weet Jean Auel haar talent voor het vertellen van verhalen en het creëren van boeiende personages te combineren met een opmerkelijke herschepping van het leven zoals het duizenden jaren geleden door de mens werd geleefd. Het leefgebied, de schuilplaatsen, de verlangens, het geloof, de creativiteit en het dagelijks leven van de Zelandoniërs zijn allemaal net zo echt als de werkelijkheid die de lezer dagelijks op het nieuws ziet. Het lied van de grotten is een briljante prestatie van een van de meest geliefde schrijvers ter wereld.

>Deel 1 >Deel 2 >Deel 3 >Deel 4 >Deel 5

Genre: Fictie

2010: De omweg

Amsterdam. Een vrouw verdwijnt. Haar echtgenoot wordt verhoord door een begripvolle politieagent en gaat te rade bij zijn schoonouders.

De vrouw heeft een oud huis gehuurd, ver weg, in Wales. Om een nieuwe start te maken. Ze wil dingen vergeten, is gevlucht voor lastige situaties en pijnlijk nieuws.

Misschien komt alles toch nog goed. Het is november, het wordt december. Een botte schapenboer slacht een lam, een huisarts zit zich dood te roken in zijn lege praktijk, de vrouw laat haar haren kort knippen door de plaatselijke kapster. Van de tien witte ganzen op het veld bij het huis zijn er na twee maanden nog vier over. En wat moet ze met de vriendelijke maar ongrijpbare jongen die op een nevelige namiddag over de muur rondom haar tuin springt? De dag voor kerst schepen de echtgenoot en de politieagent zich in naar Hull. Ze komen steeds dichterbij, de tijd begint te dringen.

Gerbrand Bakker vertelt op een sensuele manier, met altijd weer onverwachte wendingen, over een jonge vrouw, die probeert te ontsnappen aan haar ondraaglijk geworden omstandigheden. Het is het verhaal van iemand, die midden in het leven gedwongen is opnieuw te beginnen. Als zij maar de kans krijgt.

Genre: Fictie

2009: Verre vrienden

Olivier Stuart herkent haar nauwelijks meer, maar ze is het: Eline Combier, het hoogbegaafde meisje dat hem ooit uit zijn dromerige jeugd had wakker geschud. Gedurende een zomer kwamen zij en haar hondje Victor Emanuel II bij hem thuis logeren. Eline had Olivier bij de hand genomen en hem meegevoerd in haar interesse voor kunstgeschiedenis, tot in Parijs aan toe. Voordat Olivier na de hernieuwde ontmoeting kan achterhalen welk onheil haar in de tussenliggende jaren is overkomen, treft hij Eline dood aan.

Genre: Fictie

2009: Ezel, schaap en tureluur

De roman Boven is het stil van Gerbrand Bakker had een overweldigende entree in de internationale literaire wereld. Grote indruk maakte onder meer de manier waarop Bakker de natuur beschrijft. Zijn observaties van de dieren in dit boek zoals vogels, koeien, schapen en ezels riepen vergelijkingen op met grote namen uit de wereldliteratuur. Bijna terloops portretteert Bakker de dieren alsof hij als het ware op ooghoogte met ze is. De scènes in Boven is het stil waar Helmer bijna verzuipt als hij een schaap wil redden uit de sloot, onder de koe zit te soezen bij het melken en met zijn buurjongetjes plezier maakt bij het voeren van zijn ezels zullen de lezers van de roman niet snel vergeten. Bakkers stukjes op zijn weblog en zijn columns in de Groene Amsterdammer zijn ook regelmatig aan dieren gewijd. De gierzwaluw, de tureluur, het kauwtje, de snip, de teckel, de herdershond en natuurlijk schapen, een ezel en nog veel meer dieren komen op oorspronkelijke wijze aan bod. Speciaal voor de Boekenweek stelde Gerbrand Bakker dit Dierendagboek samen, waarin naast reeds gepubliceerde teksten ook nieuw werk en gedichten van hem zijn opgenomen.

Genre: Autobiografie, Fictie

2009: Juni

Tijdens het bezoek van koningin Juliana aan een Noord-Hollands dorpje gebeurde een tragisch ongeluk. Wat was er aan de hand op die zomerse zeventiende juni, toen de majesteit in het dorpshuis lunchte en de dorpsbakker even afgeleid werd door een roofvogel? Jaren later is de familie Kaan er nog steeds verdeeld over.

Genre: Fictie

2009: Nostradamus. De Profetie

Zuid-Frankrijk, aan het begin van de zestiende eeuw: de jonge Michel de Nostredame is een eerzuchtige en veelbelovende medicijnenstudent. Samen met zijn jeugdvriend François Rabelais bereidt hij zich voor op het bestrijden van de pest. Hij is nog onkundig van de indrukwekkende carrière die hem in contact zal brengen met de schilderachtigste persoonlijkheden van zijn tijd. Maar hoe succesvol hij als arts en geleerde ook mag worden, zijn levensloop wordt bepaald door zijn profetische gave. Zijn honger naar kennis voert hem van het hof van de Medici naar dat van de Franse koning Charles IX. Tijdens zijn reizen komt hij in aanraking met invloedrijke personen, wier complotten en intriges hem bijna fataal worden…

Genre: Fictie

2008: Bruiloft zonder bruidspaar

Het titelverhaal beschrijft de ontreddering van de gasten van een bruiloft, als het bruidspaar om onduidelijke redenen voortijdig is vertrokken. Welke inbreng heeft de ceremoniemeester? In “Dood” lezen we over de laatste gedachten en emoties van de 95-jarige Griet Kaan, en over de reacties van haar nageslacht op haar dood. “Pif-paf coackroachkiller” is het verslag van de avonturen van de schrijver in Teheran, waar hij aanwezig is op een festival voor kinderboekenschrijvers. In het vierde verhaal gaan een meisje, een paard en een geit op zoek naar “een groot leeg land. Een land om iets te beginnen. Een land zonder uitzicht op wat dan ook”.

Genre: Fictie

2007: Marte Jacobs

Marte Jacobs is het mysterieuze en ongrijpbare meisje om wie alles draait in de zwartromantische nieuwe roman van Tim Krabbé. De talentvolle maar verlegen dichter Emile Binenbaum vereert haar: eerst heimelijk, op afstand, maar algauw overwint Emile zijn schroom en zoekt hij contact met haar. Het is het begin van een innige en bijzondere vriendschap tussen twee geestverwanten, die voorbestemd lijken om de rest van hun leven te delen.

Genre: Fictie

2007: Wonderkind. Hoe een hoogbegaafd kind een gezin verscheurt

Alicia is vier jaar wanneer ze thuis op de piano op het gehoor een klassiek stuk speelt dat ze ’s morgens op de crèche heeft gehoord. Haar ouders, Kate en Guy, staan versteld. Zeker wanneer al snel de omvang van haar talent duidelijk wordt.

Ze weten niet goed hoe om te gaan met een wonderkind als Alicia. Kate, vroeger zelf een verdienstelijk violiste, wil Alicia stimuleren alles uit haar talent te halen: ze zet haar ertoe aan zes uur per dag te studeren en op te passen met sporten voor het geval er iets met haar handen gebeurt. Guy, daarentegen, heeft het liefst dat Alicia een onbezorgde jeugd heeft, dan maar met het risico dat haar talent verloren gaat.

Langzaam maar zeker wordt de situatie thuis onhoudbaar: het huwelijk van Kate en Guy komt onder grote spanning te staan, Alicia’s broer wordt steeds onhandelbaarder en de druk op Alicia’s schouders neemt met de dag toe.

Genre: Fictie

2007: Perenbomen bloeien wit

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak ‘zwart’, een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen. Zo merk je hoe lastig het is om je doel te bereiken terwijl je niet om je heen kunt kijken. Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met z’n allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met één harde klap. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Gerson blind wordt en de rest van zijn leven ‘zwart’ zal moeten spelen.Hoe zal dat gaan? Zal Gerson met hulp van de hond Daan zich gaan aanpassen aan zijn nieuwe leven? Ook voor zijn vader en zijn broers ziet de wereld er nu heel anders uit. Wat overeind blijft, is de warmte van het gezin. Dit ontroerende verhaal voor jong en oud wordt afwisselend verteld door drie stemmen, die van de tweeling, van Gerson en van de hond.

Genre: Fictie

2007: Laatste dag

Een Amerikaanse televisiereporter wordt in Jeruzalem aan de vooravond van het millennium geconfronteerd met vreemde gebeurtenissen, zoals de mysterieuze vernietiging van een geheim researchcentrum waar proeven op mensen worden gedaan, een immense aardschok en de verschijning van een jonge vrouw met exceptionele vermogens. Hij is vastbesloten haar ware identiteit te achterhalen en komt uiteindelijk tot de conclusie dat zij de volgens de apocalyps voorspelde nieuwe Messias is. Een spannende thriller met een gegeven dat soms vergezocht lijkt, maar goed is uitgewerkt. Het bevat uiteraard theologische uitweidingen, maar de vaart gaat er nooit uit.

Genre: Fictie

2006: De engelenmaker

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

De engelenmaker is een roman vol geruchten en rumoer, gefluister en geroddel. Een verhaal over geloof en wetenschap, werkelijkheid en verbeelding, macht en onmacht, zin en onzin. Een roman waarin iedereen naar de waarheid op zoek is en uiteindelijk alleen zijn eigen waarheid vindt en gelooft.

Genre: Fictie

2006: Boven is het stil

Boven is het stil is een loflied op de schoonheid van de natuur, een boek over weilanden, water, vogels, ijs in sloten en meertjes, koeien, schapen, twee aardige ezels, en één bonte kraai. Maar in de uitgestrektheid van deze natuur kan men snel in zijn eenzaamheid verdrinken. Daarom is het verhaal van Helmer, boer tegen wil en dank, ook het verhaal van een knagende hunkering naar het onbekende. Helmer doet zijn vader naar boven; het is tijd om schoon schip te maken. Hij haalt de woonkamer en de voormalige ouderlijke slaapkamer leeg, schildert de boel en koopt nieuwe spullen. Ooit had hij een tweelingbroer, Henk, de lieveling van zijn vader, degene die de boerderij zou overnemen. Maar van de ene op de andere dag werd Helmer tot opvolger gebombardeerd, door vader uit de stad gehaald en onder de koeien gezet. In het drassige laagland, met alleen het snuiven van de koeien en het gemekker van de schapen die de stilte nu en dan doorbreken, verzorgt hij de dieren en zijn oude vader. Als de buurman naar Denemarken emigreert, komt Helmer vooralsnog niet verder dan fantaseren over een andere toekomst, misschien in een ander land. Een onverwachte brief en een even onverwacht bezoek maken dat hij zich niet langer kan verstoppen voor de wereld en voor zichzelf. Gerbrand Bakker is erin geslaagd, bij de lezer prachtige en dubbelzinnige beelden op te roepen, die doen denken aan de film De Poolse bruid. Een magistraal debuut en een beeldend en ontroerend portret van een man te midden van de oer-Hollandse elementen.

Genre: Fictie

2004: Nachttrein naar Lissabon

Midden in een les verlaat de leraar Raimund Gregorius het klaslokaal. Opgeschrikt door het plotselinge besef dat de tijd hem door de vingers glipt, laat hij zijn geordende leven achter zich en vertrekt hij nog diezelfde nacht met de trein van Bern naar Lissabon. De aanleiding voor deze drastische stap is een boek dat hij bij toeval in handen heeft gekregen. Het is van Amadeu de Prado, een Portugese arts die zo indringend schrijft over de diepste ervaringen in het leven van de mens, dat Gregorius er niet meer van loskomt. In Lissabon gaat hij op zoek naar sporen van Prado en komt hij in contact met mensen wier leven vervlochten is geweest met dat van deze raadselachtige man.

Genre: Fictie

2002: De Aardkinderen 5. Een vuurplaats in steen

Eindelijk, na een reis vol gevaren over de grote gletsjer, arriveren Ayla en Jondalar bij het volk van de Zelandoniërs. Marthona, de moeder van Jondalar, ontvangt hen met open armen. Ook Zelandoni, de geestelijk leidster van het volk en de vrouw die Jondalar inwijdde in de liefde, is onder de indruk van Ayla en wil haar tot haar leerling maken.

Maar behalve bewondering dwingt Ayla ook afgunst en wantrouwen onder de grotbewoners af. Het doet haar beseffen dat ze nog een lange weg te gaan heeft voordat Jondalars volk haar zal accepteren. Maar wil ze dat ook werkelijk? En zal de geest van de holenleeuw het toestaan?

>Deel 1 >Deel 2 >Deel 3 >Deel 4 >Deel 6

Genre: Fictie

2000: Arend

Al vanaf zijn eerste levensdag kent Arend geen vreugde, geen geluk en geen thuis. Hij is te groot, te zwaar, te lelijk en vooral te veel. Zijn moeder geeft hem meer slaag dan liefde. De enige uitlaatklep waarover de jongen beschikt, is zijn gehuil, dat hij dan ook tot een kunst verheft. Eenmaal uitgegroeid tot een te dikke kleuter komt Arend in aanraking met de buitenwereld. Het liefst wil hij vleugels hebben zodat hij kan vliegen als de vogels, boven iedereen uit. Een droom waarvoor hij alles zal doen opdat hij werkelijkheid wordt.

Arend vertelt het aangrijpende levensverhaal van een uitzonderlijke jongen die nergens thuis lijkt te horen. Een roman over de zoektocht van een kind naar zichzelf, naar begrip, naar liefde.

Genre: Fictie

1999: Het tijgerspoor

Martin David is op zoek naar het laatste exemplaar van de Tasmaanse tijger. Hij is bezeten van zijn doel, voelt zich soms zozeer zelf een roofdier dat hij zich insmeert met uitwerpselen van wilde dieren om toch vooral zijn menselijke geur te verliezen. Naarmate de jacht langer duurt, wordt Davids speurtocht wanhopiger en zijn verhouding tot de tijger emotioneler. Het is de vraag of hij het dier nog zoekt vanwege het genetische materiaal of dat het hem om iets heel anders te doen is. Maar wat eigenlijk? En bovendien, wie zijn die anderen die hij in de verlatenheid van het ruige Tasmaanse landschap meent te zien?

Het tijgerspoor is een spannend boek, waarvan de stijl terecht is vergeleken met die van J.M. Coetzee, en dat overrompeld door de kracht waarmee het is verteld.

‘Dromen tijgers, vraagt hij zich af. En deze, naar men zegt de laatste van haar soort, waarvan droomt deze tijger? De geur van een mannetje? Of heeft ze dezelfde droom als hij, de enige droom die hij ooit heeft, of in elk geval de enige droom die hij zich altijd herinnert: de droom over hard weglopen, de droom waarin hij urenlang door een onbekende vijand wordt achtervolgd, waarin hij zich in het struikgewas moet verstoppen en zijn adem inhouden, waarin het struikgewas van vorm verandert en hij gedwongen wordt opnieuw hard weg te lopen en ten slotte weet dat ze hem te pakken krijgen en dat gevangenschap een onbestemde dood betekent.’

Genre: Fictie

1997: Zijde

Zijde is voor Baricco geen roman, maar een verhaal. Een verhaal dat begint met een man die een wereldreis maakt en bij een stil meer terechtkomt. Die man heet Joncour, maar hoe het meer heet, dat weet niemand. Baricco voegt er nog aan toe dat men zou kunnen zeggen dat het een liefdesverhaal is. Maar mocht het alleen dat geweest zijn, dan was het niet de moeite om het te vertellen.

Zijde illustreren, dat is een gezicht plakken op Joncour, maar niet op de mysterieuze onbekende, daar, in Japan. Noch op het meer. Dat is je een zijdeworm inbeelden van wel een kilometer lang, een sigaret die de wereld rondreisde, Flaubert en een olifant, een tatoeage op de torso van een Japanse krijger, een catalogus van objecten die gered werden uit een brand, enkele mooie blauwe bloemetjes en ook een achterwerk. Dat is een beeld plakken op verdwenen trouw, liefde in stilte, verlangen en smart. Kortom, allemaal afbeeldingen die, op hun manier, nog eens een prachtig verhaal vertellen.

Door het plezier waarmee Alessandro Baricco verhalen vertelt, heeft hij indruk gemaakt als een grote hedendaagse schrijver. Zijn eerste roman Land van glas werd in 1995 bekroond met de Prix Médicis étranger en Zijde werd in 1998 uitgeroepen tot Booksellers International Book of the Year. Zijde werd uitgegeven in meer dan veertig landen.

Rébecca Dautremer is een van de meest bekende Franse illustratrices. Ze creëerde met o.a. Ik val op jou en Het grote boek van vergeten prinsessen een stijl die talrijke jonge illustratoren beïnvloed heeft. Ze tekent zoals anderen schrijven: om voortdurend nieuwe verhalen te vertellen.

Genre: Fictie

1995: Perlmann’s zwijgen

De verwachtingen zijn hooggespannen wanneer taalkundige Philipp Perlmann een internationaal congres in Italië moet voorzien. Het zal de bekroning worden van een carrière die hem aan de top van zijn vakgebied heeft gebracht. Maar niemand van de congresgangers heeft een vermoeden van de twijfels en het onvermogen waardoor Perlmann na de dood van zijn vrouw is overvallen. Hij gelooft niet meer in de wetenschap, niet in het academische milieu en vooral niet meer in zichzelf. Om zijn onmacht te verbergen stapelt hij tijdens het congres de ene leugen op de andere. Wanneer Perlmann zijn eigen bijdrage moet leveren, weet hij dat hij niets te zeggen heeft. Hij beseft dat hij een totale afgang alleen nog kan voorkomen door een daad met verstrekkende gevolgen.

Genre: Fictie

1990: De Aardkinderen 4. Het dal der beloften

Jean M. Auels magistrale serie De aardkinderen vertelt het verhaal over het ontzagwekkende mysterie van het ontstaan van de mensheid en de harde strijd om te overleven in de prehistorie. Haar boeken hebben al miljoenen lezers meegevoerd naar de boeiende prehistorische wereld van Ayla en haar tijdgenoten. Jean M. Auel ontving voor haar werk de Publiekprijs voor het Nederlandse Boek.

Ayla en haar geliefde Jondalar weten dat zij voor elkaar bestemd zijn en verlangen naar een thuis. Ze nemen het moeilijke besluit om de stam van de Mamutiërs te verlaten en gaan op weg naar Jondalars eigen volk. Samen met Wolf en de paarden Winny en Renner trekken ze dwars over het Europese continent van 35.000 jaar geleden.

De reis door de prehistorische natuur is schitterend en opwindend, maar vol gevaren. En het is niet alleen de natuur die een bedreiging vormt. Zullen zij ooit Jondalars volk bereiken? Maar Ayla draagt het teken van de Grote Aardmoeder in zich, en haar bestemming gaat veel verder dan zij of Jondalar ooit kan vermoeden…

>Deel 1 >Deel 2 >Deel 3 >Deel 5 >Deel 6

Genre: Fictie

1985: De Aardkinderen 3. De mammoetjagers

Ayla en Jondalar sluiten zich aan bij de stam van de Mamutiërs, de mammoetjagers. Ze worden gastvrij opgenomen; dankzij Ayla’s kennis van kruidenleer en heelkunde vindt zij snel haar draai in het stamleven. Op een ander vlak is het leven echter niet zo eenvoudig. Ze ontmoet de fascinerende meesterbeeldhouwer Ranec, tot wie zij zich sterk voelt aangetrokken. Voor wie zal zij kiezen, de vertrouwde maar jaloerse Jondalar, of de aantrekkelijke Ranec?

>Deel 1 >Deel 2 >Deel 4 >Deel 5 >Deel 6

Genre: Fictie

1982: De Aardkinderen 2. De vallei van de paarden

Ayla heeft Stam van de Holenbeer, waar zij is opgegroeid, moeten verlaten. Eenzaam en verdrietig trekt zij door het barre, prehistorische land van 35.000 jaar geleden, op zoek naar de Anderen, het volk van haar vader en moeder. Maar als de winter nadert, moet Ayla beschutting zoeken in een grot vlak bij een afgelegen vallei. Door haar krachten en vindingrijkheid weet ze te overleven en sluit ze zelfs vriendschap met de dieren. Als ze op een dag een zwaargewonde jongeman vindt, komt ze voor de keuze te staan. Moet ze haar vertrouwde eenzaamheid inruilen voor de onzekerheid van menselijk gezelschap?

>Deel 1 >Deel 3 >Deel 4 >Deel 5 >Deel 6

Genre: Fictie

1980: De Aardkinderen 1. De stam van de holenbeer

In de prehistorische wildernis van het Europa van 35.000 jaar geleden vindt de Stam van de Holenbeer een klein meisje. Ze is moederziel alleen; haar familie is bij een aardbeving om het leven gekomen. Hoewel het kind niet tot het volk van de Stam behoort, ontfermt Iza, de medicijnvrouw, zich over haar. Ze krijgt de naam Ayla, en Iza onderwijst haar geduldig in heelkunde en kruidenleer.

Jean M. Auels serie De Aardkinderen vertelt het verhaal over het mysterie van het ontstaan van de mensheid en de harde strijd om in de prehistorie te overleven.

>Deel 2 >Deel 3 >Deel 4 >Deel 5 >Deel 6

Genre: Fictie

1977: De Silmarillion

J.R.R. Tolkien, professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford, dacht voor de klassieker In de ban van de ring een complete wereld uit, met een eigen geschiedenis, geografie, taal en mythologie. Deze achtergronden verenigde hij het eerst in De Silmarillion. Hoewel het tijdens zijn leven nooit is gepubliceerd, beschouwde Tolkien dit boek als zijn eigenlijke levenswerk. In 1977 werd De Silmarillion postuum uitgegeven. Waar In de ban van de ring de geschiedenis van de Derde Era beschreef, voert De Silmarillion de lezer mee naar het begin van de oudste tijden: de Eerste Era van Midden-aarde. Het is de mythe van de schepping van de wereld en de grote oorlogen die werden gevoerd tussen de Elfen en de duistere Morgoth. Ook wordt verhaald van de Silmarillen, drie edelstenen waarin Fëanor, een geniale Elf, het goddelijke licht weet te vangen. Naast dit lange verhaal bevat dit boek een viertal kortere vertellingen: Ainulindalë, Valaquenta, Akallabêth (De ondergang van de Númenor) en Over de Ringen van Macht.

Genre: Fictie

1975: Onder professoren

Professor doctor Rufus Dingelam (roepnaam Roef) krijgt de tijding dat hij is onderscheiden met de Nobelprijs voor Scheikunde voor een ontdekking die hij twintig jaar geleden heeft gedaan. Zijn collega’s reageren met afgunst. Zijn vrouw reageert vol onbegrip. En tot overmaat van ramp bezetten opstandige studenten het laboratorium waar Dingelam gehuldigd zal worden…

Onder professoren is Willem Frederik Hermans’ befaamde afrekening met het universiteitsleven, waaraan de auteur, na kritiek op zijn functioneren als lector, een hartgrondige hekel had gekregen. Deze sleutelroman blijft ook nu nog even scherp, onderhoudend en oergeestig: een roman waarin Hermans zich op alle terreinen en over alle grenzen heen heeft kunnen uitleven.

Genre: Fictie

1966: Nooit meer slapen

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal worden verbonden. Deze ambitie hangt samen met het verlangen het werk van zijn vader, die door een ongeluk tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien. Nooit meer slapen is een grootse roman over grote dromen.

Genre: Fictie

1955: Lolita

Lolita vertelt de geschiedenis van de gecultiveerde literaire wetenschapper Humbert Humbert, een doorsnee persoon, die als een blok valt voor Lolita, het 12-jarige nymfachtig dochtertje van zijn hospita. Om haar in zijn macht te krijgen trouwt hij met de moeder. Als deze echter achter zijn intenties komt raakt ze in shock, wordt in haar paniek geschept door een auto en overlijdt. Humbert haalt de nietsvermoedende Lolita op van het zomerkamp waar zij verblijft en zij beginnen een rondreis door de VS. Ze reizen van motel naar motel en er ontspint zich een relatie tussen hen, ook seksueel. Niets lijkt Humberts geluk meer in de weg te staan. Lolita blijkt echter een eigen wil te hebben en bevecht gaandeweg het boek steeds meer haar eigen geluk. Gaandeweg het verhaal wordt ook duidelijk dat Lolita en Humbert als door een schaduw gevolgd worden door een man die later de obscure Quilty blijkt te zijn, een oude bekende die ooit het schooltoneelstuk schreef waarin Lolita een hoofdrol vervulde. Humbert wordt steeds meer geplaagd door gevoelens van paranoia waardoor een schier onwerkelijke sfeer ontstaat.

Genre: Fictie

Boek toevoegen

>Of doorzoek alle producten van Bol.com en steun ons door via deze pagina te bestellen

Fiction

The Gifted! Foundation is a partner of Bol.com. You support us by ordering your books through the product links listed on this page. A part of the book price is then transferred to the foundation without additional costs. Please make sure your AdBlocker is turned off.

Add book

2004: Cloud Atlas

A reluctant voyager crossing the Pacific in 1850; a young Pacific islander witnessing the nightfall of science and civilization – the narrators of this novel hear each other’s echoes down the corridor of history, and their destinies are changed in ways great and small. The book consists of six nested stories, whereof each is read (or observed) by a main character of the next. The first five stories are each interrupted at a pivotal moment. After the sixth story, the other five stories are closed, in reverse chronological order, and each ends with the main character reading or observing the chronologically previous work in the chain. Each story contains a document, movie, or tradition that appears in a previous story.

Genre: Fiction

1999: A star called Henry

“Worse than the ordinary miserable childhood is the miserable Irish childhood.” The quote is from Frank McCourt’s memoir of growing up impoverished in Limerick, circa World War II. But the sentiment might just as easily have come from the fictional lips of Henry Smart, the hero of Roddy Doyle’s remarkable novel of Dublin in the teens, A Star Called Henry. The son of a one-legged hit man, young Henry is the third child born but the first to live through infancy. He is also the second Henry – the first having died, and become a star in the mind of his mother. Soon, his father has all but abandoned the growing family, and at 9 Henry is on his own, running wild in the streets, thieving to stay alive.

By the time he is 14, Henry has become a soldier in the new Irish Republican Army and in one long and harrowing chapter, we view the events of the Easter Rising of 1916 from his position in the thick of it. It’s not a pretty sight by any means, as the populace is divided in its support and various factions within the Republican Army threaten to splinter and annihilate one another before the British even get there. When the shooting starts, Henry aims not at the British but at the store windows across the street. “I shot and killed all that I had been denied, all the commerce and snobbery that had been mocking me and other hundreds of thousands behind glass and locks, all the injustice, unfairness and shoes – while the lads took chunks out of the military.”

Though the uprising is eventually crushed and the leaders executed, Henry escapes to live – and fight – another day.

Genre: Fiction

1977: Love is a dog from hell

First published in 1977, Love Is a Dog from Hell is a collection of Bukowski’s poetry from the mid-seventies. A classic in the Bukowski canon,Love Is a Dog from Hell is a raw, lyrical, exploration of the exigencies, heartbreaks, and limits of love.

Genre: Fiction

1971: Post Office

”It began as a mistake.” By middle age, Henry Chinaski has lost more than twelve years of his life to the U.S. Postal Service. In a world where his three true, bitter pleasures are women, booze, and racetrack betting, he somehow drags his hangover out of bed every dawn to lug waterlogged mailbags up mud-soaked mountains, outsmart vicious guard dogs, and pray to survive the day-to-day trials of sadistic bosses and certifiable coworkers. This classic 1971 novel—the one that catapulted its author to national fame—is the perfect introduction to the grimly hysterical world of legendary writer, poet, and Dirty Old Man Charles Bukowski and his fictional alter ego, Chinaski.

Genre: Fiction

1761: Julie Ou La Nouvelle Héloïse

La Nouvelle Héloïse relate la passion amoureuse entre Julie d’Étange, une jeune noble, et son précepteur, Saint-Preux, un homme d’origine humble. Après avoir tenté de s’en défendre, ce dernier va tomber sous le charme de sa jeune élève. Saint-Preux et Julie vont alors s’aimer dans le décor du lac Léman, mais leur différence de classe sociale les force à garder leur relation secrète. En raison des conventions sociales qui empêchent cet amour de s’exprimer au grand jour, Saint-Preux quitte la Suisse pour Paris et Londres d’où il va écrire à Julie. Les deux personnages vont alors échanger de nombreuses lettres et billets amoureux délibératifs, cherchant une réponse au dilemme que leur pose leur amour et à la situation catastrophique qu’elle engendre, jusqu’à ce que la famille d’Étange, ayant découvert cette relation, persuade Julie d’épouser un autre homme, le vieux M. de Wolmar. Lorsque Saint-Preux rentre, des années plus tard, Julie a déjà choisi d’honorer ses vœux matrimoniaux et de remplir ses devoirs d’épouse et de mère. Incapable pourtant d’oublier Saint-Preux, Julie décide, par loyauté, d’avouer cet amour à son mari.

Genre: Fiction

Add book