Biografie

Stichting Hoogbegaafd! is partner van Bol.com. Je steunt ons door via de links op deze pagina je boeken te bestellen. Een deel van de opbrengst gaat dan als commissie naar de stichting en dat kost je niets extra’s. Zorg dat je AdBlocker is uitgeschakeld.

Boek toevoegen

2017: Gewoon ik, hoogbegaafd. Een persoonlijke zoektocht naar het begrijpen van de wereld

Ieder mens is uniek en mooi en heeft het recht om gezien en gehoord te worden. En ondersteund te worden indien nodig.

Dit boek biedt een kijkje in de binnenwereld van hoogbegaafde kinderen/jongeren. Het is een persoonlijke zoektocht naar het begrijpen van de wereld beschreven vanuit verschillende oogpunten binnen een familie.

De familieleden blijken hoog te scoren op intelligentietesten. Dit maakt dat hun ontwikkeling niet zonder problemen verloopt. Zeker op school verloopt niet alles vlekkeloos.

Geschreven ter herkenning, maar ook om mensen een hart onder de riem te steken.

Genre: Biografie, Hoogbegaafde kinderen
Onderwerpen: Nederland

2015: De zeven levens van Wubbo Ockels

Wubbo Ockels was vooral bekend als ruimtevaarder of milieuvoorvechter. Hij initieerde grote, inspirerende projecten. In De zeven levens van Wubbo Ockels toont zijn dochter Gean juist een persoonlijk portret van hem en schetst een beeld van de man achter de prestaties. Wubbo Ockels vertelde Gean in 2009 dat hij op dat moment zijn zesde leven leidde. Samen reisden zij naar de plaatsen waar vijf levensbedreigende gebeurtenissen plaatsvonden. Niet alleen om het verleden op te zoeken, maar vooral om te kijken naar de ontwikkeling van zijn levensspoor daarna.

Gean laat naast zijn emotionele, ideologische en filosofische kant, ook Ockels’ opmerkelijke kijk op tijd en zwaartekracht zien. Voor deze herdruk blikt Gean in een extra hoofdstuk terug op zijn ‘laatste leven’. In dit zevende leven vormt Wubbo zijn duurzaamheidsboodschap ‘Happy Energy’ en bepleit dat wij allen ‘astronaut van ruimteschip Aarde’ zijn.

Genre: Biografie

2014: Robin Williams. Als het lachen stopt

Op 11 augustus 2014 werd bekend dat Robin Williams, geliefd acteur, dood was gevonden in zijn huis in Californie. Ook kwam naar buiten dat hij vermoedelijk zelfmoord had gepleegd. Uit de hele wereld volgden geschokte reacties: hoe was het mogelijk dat zo’n getalenteerd man, die ogenschijnlijk alle geluk van de wereld bezat, besloten had uit het leven te stappen? Was het zijn depressie, de diagnose Parkinson, het floppen van zijn laatste televisieserie, of toch iets anders?

Deze biografie is een ode aan de geniale acteur en warme persoonlijkheid die Robin Williams was. Ook probeert Emily Hebert een antwoord te vinden op het raadsel van zijn zelfmoord.

Zijn leven, zijn humor, zijn betrokkenheid en zijn depressies, dit is Robin Williams ten voeten uit.

Genre: Biografie, Kunst & Ontwerp

2012: Hedy. Feministe, politica, actievoerster

Waar Hedy d’Ancona ook komt, ze trekt de aandacht, al een leven lang. Met haar gevarieerde en enerverende loopbaan in het cabaret, bij de televisie, als oprichtster van Opzij en Man Vrouw Maatschappij (MVM) en geruime tijd in de Haagse en Europese politiek, behoort Hedy d’Ancona tot de inner circle van het Amsterdamse culturele leven, samen met haar partner Aat Veldhoen.

Leonoor Meijer zoomt in op twee belangrijke kernthema’s in Hedy’s leven. Als Hedy nog maar een kind is, sterft haar Joodse vader in een werkkamp bij Auschwitz en komt haar moeder er alleen voor te staan. Deze gebeurtenissen leiden ertoe dat Hedy in haar persoonlijke en politieke leven strijdt voor een fatsoenlijk immigratiebeleid en feminisme. In alles voelt Hedy de noodzaak geen dag onbenut te laten, omdat ze beseft ‘hoeveel benarder het leven kan zijn’.

Genre: Biografie, Kunst & Ontwerp

2012: Een beetje opstandigheid. Johanna Westerdijk, de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland

Nederlands eerste vrouwelijke hoogleraar was géén gejaagde, zenuwzieke en gecompliceerde vrouw, constateerde een krant in 1917 met enige verbazing. Buitengewoon was ze, in meer dan één opzicht. Met haar bulderende lach, haar liefde voor partijtjes, drank en dans, haar afkeer van handwerkjes, huwelijk en andere zinloze conventies, haar opgewektheid, gastvrijheid en mensenkennis veroverde Johanna Westerdijk een unieke plaats in een door mannen gedomineerde wereld. Onder haar leiding groeide een oude villa in Baarn uit tot het centrum van een wereldomspannend netwerk van wetenschappers en industriëlen.

‘Werken en feesten vormt schoone geesten’ werd haar levensmotto, in steen gebeiteld boven de deur van het laboratorium. Haar verhaal geeft een verrassende inkijk in de wetenschappelijke wereld van het interbellum en in het leven van een buitengewone vrouw.

Genre: Biografie, Grote geschiedenis, Wetenschap & Filosofie

2008: Joke Smit. Biografie van een feministe

‘Een ontaarde moeder, een koolviswijf, een praktiserend nudist’ – zo typeerde Joke Smit zichzelf in een van haar boeken. Ze maakte zich al los van het geloof van haar ouders toen dat nog niet in de mode was. Ze had al een vrij huwelijk toen de seksuele revolutie nog niet in zicht was. En ze combineerde het moederschap met een volledige baan toen werken voor getrouwde vrouwen nog als taboe werd beschouwd.

In 1967 werd ze beroemd met ‘Het onbehagen bij de vrouw’. Dat artikel, waarin ze ook haar eigen ervaringen als vrouw en als werkende moeder beschreef, werd het startschot voor de Tweede Feministische Golf in Nederland. Korte tijd later richtte ze, samen met Hedy d’Ancona, de actiegroep Man Vrouw Maatschappij op, manifesteerde ze zich in de PvdA en werd ze de motor achter talloze feministische initiatieven. Joke Smit bleef daarbij haar eigen koers varen. Haar feminisme was radicaal, haar politieke strategie sociaaldemocratisch, haar inborst calvinistisch en haar levenshouding libertair.

Genre: Biografie, Grote geschiedenis

2005: Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid. Aletta Jacobs 1854-1929

Iedereen kent haar als de eerste vrouw in Nederland die werd toegelaten tot een universiteit, de eerste vrouw die afstudeerde als arts, de eerste vrouw die promoveerde, de eerste vrouw die een artsenpraktijk opende en de eerste vrouw die zich op een kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen wilde laten plaatsen. Maar wie was deze eigenzinnige vrouw die met grote vanzelfsprekendheid haar plek in de wereld opeiste? Gedreven door een onwrikbaar gevoel voor rechtvaardigheid betwistte Aletta Jacobs waar zij kon de fatsoensregels die vrouwen belemmerden in hun vrije tijd. Zij werd uiteindelijk de spil en de ziel van de Nederlandse beweging voor vrouwenkiesrecht. Haar wapens daarbij waren een scherp politiek en strategisch inzicht, humor, toewijding, idealisme, onuitputtelijke energie en doorzettingsvermogen.

Met gevoel voor het sprekende detail beschrijft Mineke Bosch de lange weg die Aletta Jacobs aflegde van ‘eenvoudig dorpskind’ uit een joods doktersgezin in de Groninger veenkoloniën tot wereldburgeres die op bezoek ging bij de paus én de president van Amerika om hun persoonlijk de resoluties van het Haagse Vrouwencongres voor de vrede aan te bieden.

Genre: Biografie, Grote geschiedenis, Wetenschap & Filosofie

1999: David. Hoogbegaafdheid, een ondergewaardeerd probleem

Van bij de eerste pagina grijpt David de lezer naar de keel. Alex Van Haecke vertelt het waargebeurde verhaal van een jongen die als hoogbegaafde door het leven gaat.

David zorgde vrijwel van bij zijn geboorte voor onrust. Zijn onmiddellijke omgeving, familie en school wisten met hem soms absoluut geen raad. Na verloop van tijd was er wel sprake van een hoog IQ, maar nooit van hoogbegaafdheid. En het zijn precies de basiskenmerken van die handicap en de daaraan gekoppelde nevenwerkingen die van hoogbegaafdheid een ondergewaardeerd probleem maken. Men gaat er immers nog steeds vanuit dat die aparte eigenschap eerder een luxeprobleem is en per definitie geen aparte begeleiding vereist. Niets is minder waar!

Lezing van deze prachtige roman van Alex Van Haecke, het boek waarmee de auteur/acteur ‘thuiskomt’, zal u in dat verband veel duidelijk maken. Van Haecke, zelf opgescheept met de zware last van hoogbegaafdheid, gaf twee jaar van zijn leven aan dit boek, vormde aarzelende getuigenissen om tot pakkende literatuur, voegde autobiografische elementen toe en tekende met zijn meesterlijke pen voor een gevoelige opwaardering van het ondergewaardeerde probleem dat hoogbegaafdheid is.

David is een diepmenselijk boek dat u met verstomming zal slaan.

Genre: Biografie, Hoogbegaafde kinderen
Onderwerpen: Belgie

Boek toevoegen

>Of doorzoek alle producten van Bol.com en steun ons door via deze pagina te bestellen

Biography

The Gifted! Foundation is a partner of Bol.com. You support us by ordering your books through the product links listed on this page. A part of the book price is then transferred to the foundation without additional costs. Please make sure your AdBlocker is turned off.

Add book

2015: Flappers. Six women of a dangerous generation

For many young women, the 1920s felt like a promise of liberty. It was a period when they dared to shorten their skirts and shingle their hair, to smoke, drink, take drugs and to claim sexual freedoms. In an era of soaring stock markets, consumer expansion, urbanization and fast travel, women were reimagining both the small detail and the large ambitions of their lives.

In Flappers, acclaimed biographer Judith Mackrell follows a group of six women – Diana Cooper, Nancy Cunard, Tallulah Bankhead, Zelda Fitzgerald, Josephine Baker and Tamara de Lempicka – who, between them, exemplified the range and daring of that generation’s spirit. For them, the pursuit of experience was not just about dancing the Charleston and wearing fashionable clothes. They made themselves prominent among the artists, icons and heroines of their age, pursuing experience in ways that their mothers could never have imagined, seeking to define what it was to be young and a woman in an age where the smashing of old certainties had thrown the world wide open.

Talented, reckless and wilful, with personalities that transcended their class and background, they rewrote their destinies in remarkable, entertaining and sometimes tragic ways. And between them they blazed the trail of the New Woman around the world.

Genre: Art & Design, Big history, Biography

2011: Stephen Hawking. His life and work

Stephen Hawking is one of the most remarkable figures of our time – a Cambridge genius who has earned international celebrity and become and inspiration to those who have witnessed his triumph over disability. This is Hawking’s life story by Kitty Ferguson, written with the help from Hawking himself and his close associates.

Ferguson’s Stephen Hawking’s Quest for a Theory of Everything was a Sunday Times bestseller in 1992. She has now transformed that short book into a hugely expanded, carefully researched, up-to-the-minute biography giving a rich picture of Hawking’s life – his childhood, the heart-rendering beginning of his struggle with motor neurone disease, his ever-increasing international fame, and his long personal battle for survival in pursuit of a scientific understanding of the universe. Throughout, Kitty Ferguson also summarizes and explains the cutting-edge science in which Hawking has been engaged.

Stephen Hawking is written with the clarity and simplicity for which all Kitty Ferguson’s books have been praised. The result is a captivating account of an extraordinary life and mind.

Genre: Biography, Science & Philosophy

2009: Rachel Carson. Witness for nature

Rachel Carson: Witness for nature is the long-awaited definitive biography of the courageous ecologist and nature writer whose book Silent Spring began a movement that transformed the way we understand ourselves and the living world.

By drawing on previously unavailable sources and on interviews with those who knew her, Linda Lear gives a compelling portrait of this heroic woman, illuminating the origin of her connection with nature and of her determination to save what she loved. Lear reveals the unexpected influence of Carson’s early experience with industrial pollution and examines her live-changing encounter with the possibility of global extinction in the frightening days of the early Cold War.

The book follows Carson’s efforts to become a marine biologist at a time when women were unwelcome in the academic community. It shows how her connections with nature were confirmed and strengthened through her work as a government scientist and editor, where her views about the potential dangers of synthetic chemical pesticides evolved. By the late 1950’s, Carson had transformed colourless government research into three brilliant, popular books about the sea, including The Edge of the Sea, and had become the most respected science writer in America.

Carson was convinced that she must speak out to inform a society made complacent by postwar prosperity. When her Silent Spring appeared in 1962, it did more than any single publication or event to alert the world to the hazards of environmental poisoning. Carson’s personal courage propelled her to complete her work against formidable odds, confronting a government and industry that were heedlessly putting the future of the living world at risk.

Rachel Carson challenged the culture of her time and, in the process, shaped a powerful social movement that altered the course of American history. In her sensitive rendering of Carson’s tragically short but affirming life, Linda Lear reminds us how her witness was ultimately able to turn the world in a different direction.

Genre: Big history, Biography, Science & Philosophy

2009: Queen Victoria’s children

Queen Victoria and Albert, Prince Consort had nine children who despite their very different characters, remained a close-knit family. Inevitably, as they married into European royal families their loyalties were divided and their lives dominated by political controversy. This is not only the story of their lives in terms of world impact, but also of their own personal achievements, their individual contributions to public life in Britain and overseas and in their roles as the children of Queen Victoria and the Prince Consort.

Genre: Big history, Biography

2006: Masterminds. Genius, DNA, and the quest to rewrite life

Combining myth, biography, and wit, this is a highly original depiction of cutting-edge science and its profound implications, told through the scientists who are rewriting life on earth.

Throughout history, the scientists’ personalities have astonished us. From Galileo to Jonas Salk, they push and stretch society’s boundaries though their great leaps of imagination and originality, providing us with everything from the wheel to rocket ships and penicillin. Today’s masterminds in biotechnology promise lifespans up to 400 years, cures for cancer, and an end to pollution. But they are also capable of causing social upheavals with Frankenstein-like nightmare creations, as well as bioweapons.

Award-winning writer David Ewing Duncan has written a startling narrative about science and personality, delving into stem cells, cloning, bioengineering, and genetics by telling the stories of the characters at the fulcrum of the science. He uses a unique method of tying in age-old stories and myths – from Prometheus and Eve to Faustus and Frankenstein – to ask the question: can we trust these scientists?

Genre: Biography, Future & Society, Science & Philosophy

1998: Wizard. The life and times of Nikola Tesla. Biography of a genius

Nikola Tesla (1856-1943), credited as the inspiration for radio, robots, and even radar, has been called the patron saint of modern electricity. Based on original material and previously unavailable documents, this acclaimed book is the definitive biography of the man considered by many to be the founding father of modern electrical technology. Among Tesla’s creations were channeling of alternating current, fluorescent and neon lighting, wireless telegraphy, and the giant turbines that harnessed the power of Niagara Falls.

The book is illustrated with sixteen pages of photographs, including the July 20, 1931, Time magazine cover for an issue celebrating the inventor’s career.

Genre: Big history, Biography, Science & Philosophy

1998: Victoria’s daughters

Five women who shared one of the most extraordinary and privileged sisterhoods of all time…

Vicky, Alice, Helena, Louise, and Beatrice were historically unique sisters, born to a sovereign who ruled over a quarter of the earth’s people and who gave her name to an era: Queen Victoria. Two of these princesses would themselves produce children of immense consequence. All five would face the social restrictions and familial machinations borne by nineteenth-century women of far less exalted class.

Researched at the houses and palaces of its five subjects – in London, Scotland, Berlin, Darmstadt, and Ottawa – Victoria’s Daughters examines a generation of royal women who were dominated by their mother, married of as much for political advantage as for love, and passed over entirely when their brother Bertie ascended to the throne. Packard, an experienced biographer whose last book chronicled Victoria’s final days, provides valuable insights into their complex, oft-tragic lives as scions of Europe’s most influential dynasty, and daughters of their own very troubled times.

Genre: Big history, Biography

Add book