Deze week zijn voor alle middelbare scholieren de Centrale Examens gestart. Voor veel studenten een gevreesde tijd. Alles wat je tijdens je hele schoolperiode hebt geleerd, valt nu samen in een tijdsbestek van slechts twee weken.

Veel studenten voelen de druk om dan te moeten presteren. Die twee weken zijn de laatste kans op het dan wel of niet behalen van een diploma. Bij die druk komt vaak examenvrees of angst om te falen om de hoek kijken.

Die examenvrees komt vaak voort uit belemmerende gedachten zoals: “Ik kan het niet“ of “Wat als ik zak?” In mijn praktijk probeer ik samen met de student deze gedachten of gevoelens kleiner te maken. Door bijvoorbeeld uit te vergroten wat het allerergste is wat er kan gebeuren. En door te vragen wat daar dan precies zo erg aan is, wordt de angst vaak al een stuk minder.

Achter die belemmerende gedachten zit vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Door hier samen met de student actief mee aan de slag te gaan, groeit het zelfvertrouwen en vermindert het gevoel van angst.

Tips om de examentijd rustiger door te komen: Bereid je goed voor, zorg voor een goede balans tussen leren en ontspanning. Mocht je tijdens een examen een black-out krijgen, neem even pauze zodat je daarna weer rustig verder kan. En tot slot: praat erover!

Mocht je hulp nodig hebben om de examentijd plezieriger door te komen, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Heel veel succes!

>Kind


© Saskia Niezen via >>Direct Counseling<< | Redactie Alice via >>Edit & Evolve<< | Stichting Hoogbegaafd!

E-magazine ontvangen

Print Friendly, PDF & Email