…maar eigenlijk wist jij dat natuurlijk ook al lang, dat je goudblond haar had….

Het was er altijd al!

Want ook al zaten sommigen dingen je in je leven misschien niet mee, heel veel dingen gingen ook schijnbaar moeiteloos. En juist die dingen die moeiteloos gingen, vielen en vallen jou niet op. Nee, want die merk je niet.

De dingen die juist niet moeiteloos gingen, energie kostten of zelfs pijn deden, of de onbegrip en het ongemak dat je soms voelde en ervoer, DIE vielen natuurlijk wél op. En die heb je onthouden en zijn hun eigen – soms nare – leven gaan leiden.

Maar kijk nu eens met je volwassen blik naar de dingen die wél moeiteloos gingen, dat zijn er best wel veel. Meer dan je zelf denkt. Want ook volwassenen die pas op (veel) latere leeftijd ontdekken dat ze hoogbegaafd zijn, zijn niet zomaar dáár terechtgekomen waar ze nu zijn.

Hun talenten en “potentieel” hebben ze vaak al geheel onbewust bekwaam ingezet om dáár te komen waar ze ze nu zijn. En ook al verschillen ze in hun achtergrond soms van opleidingsniveau, zowel de onderpresenterende als de “superpresterende” hoogbegaafde kunnen allebei vaak terugkijken op een bewogen loopbaan en leven. Soms met veel wendingen en tegenslagen en soms niet. Maar hun combinatie van de eigenschappen creativiteit, veerkracht en doorzettingsvermogen en hun slimme, snelle en sensitieve brein hebben er toch voor gezorgd dat ze sommige dingen moeiteloos hebben gedaan en dat ze ook díe tegenslagen hebben overleefd of zelfs hebben omgezet in hun voordeel.

Je bent zonder dat je je ervan bewust bent al de uitkomst van de gezamenlijke eigenschappen die je als hoogbegaafde hebt.

En dat zijn nu juist vaak de dingen die de buitenwereld bestempelt als gek en die heb je daarom soms geprobeerd te verstoppen. Je eigenwijsheid bijvoorbeeld, die eigenlijk een sterke behoefte aan autonomie betekent, of kritisch denken. Samen met de dingen die jou moeiteloos afgingen vormen zij jouw grote kracht. Het is alleen een kwestie van die puzzelstukken bij elkaar krijgen. Het grotere plaatje is soms veel logischer dan je denkt. Want een talent of “potentieel” hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. En zelfs (of misschien) juist niet academisch! Maar jij maakt daarmee wel degelijk een verschil!

In mijn geval heb ik bijvoorbeeld nooit moeite gehad om talen te leren. Zowel het gevoel en de smaak voor taal als de logica erachter in de vorm van grammatica en spellingsregels gaan mij moeiteloos af. Ik heb ook altijd moeiteloos nuanceverschillen in communicatie opgepikt. Ook al wist ik als kind niet precies waarom ik dacht dat iemand de waarheid niet sprak, of waarom ik kon voorspellen hoe iemand zijn zin zou eindigen, wist ik dat wel. Pas toen ik ouder werd en o.a. psychologie, fonetiek en communicatie als vakken op de hbo-opleiding kreeg, leerde ik dat mensen zich op diverse manieren verbaal en non-verbaal verraden. Toen pas had ik de feitelijke en theoretische kennis in huis om mijn waarnemingen te kunnen verklaren. Ook had ik altijd al een ijzersterk geheugen voor feitjes, songteksten, nummers en rijtjes en reeksen. Bij proefwerken wist ik precies op welke pagina het antwoord stond en zag dat als een plaatje voor me. Ik wist in mijn eerste bijbaan al na een paar werkdagen alle relevante artikelnummers van de afdeling uit mijn hoofd. Iets wat mijn collega’s niet konden, die bleven maar kijken op de etiketjes. Ik kan me nog herinneren dat één van mijn eerste vriendjes het dom vond dat ik bepaalde feitjes en songteksten zo kon reciteren.

“Jeetje, dat je daar moeite voor doet om dat te onthouden, zeg, heb je niets beters te doen?”

Maar het punt was, dat ik er helemaal geen moeite voor hoefde te doen, het ging vanzelf, ik deed er helemaal niets voor. En dus schaamde ik me, want ik was blijkbaar een leeghoofd, waardoor het zo makkelijk bleef hangen.

Ik zag dus zelf alleen maar dat ik slecht was in wis-, natuur- en scheikunde, maar niet dat ik moeiteloos vijf talen leerde. De enige 10 die ik voor scheikunde haalde was logischerwijs bij de overhoring van het periodiek systeem. Totdat ik later in mijn werk bij een mobiele provider ineens nieuwe, praktische kennis erbij kreeg over GSM waardoor er heel veel kwartjes vielen. Want toen had ik ineens het grotere geheel erbij waardoor de kleine, tot dan toe nutteloze stukjes gecompartimenteerde informatie als puzzelstukjes in elkaar vielen. Toen ik bij die technische training in een klas vol ingenieurs net zo hoog scoorde op de eindtest, viel ik om van verbazing. Ik kreeg als volwassene vaker een aha-erlebnis over dingen die ik toen pas kon verklaren.

En al deze dingen samen maken nu dat ik de loopbaanprofessional ben, die ik nu ben. Met deze kennis en kunde kan ik anderen helpen hun talenten te ontdekken en expres te benutten! Maar zelfs dát wist ik een kleine 14 jaar geleden ook allemaal nog niet. Toen zat ik midden in een levensveranderende depressie waarvan ik toen dacht dat het mijn einde betekende.

En gelukkig maar, want zonder die crisis zou ik nooit mijn goudblonde haar ontdekt hebben!

Als kind weet je soms dingen sneller en makkelijker maar weet je nog niet precies waarom dat zo is en ook nog niet wat dat voor betekenis heeft. Dat is de kunst van het volwassen worden. En dat gaat vaak gepaard met groeipijnen. En misschien is dat ook wel één van de redenen dat sommige hoogbegaafden pas tot bloei komen als volwassene, bij een vervolgopleiding of in hun tweede of derde loopbaanstap, of als ze ondernemer besluiten te worden. Dan vallen de kwartjes pas en kijk je op een andere manier naar je groeipijnen en leermomenten. Levensgebeurtenissen krijgen sowieso pas hun betekenis met de wijsheid van nu.

Ontdekken dat je hoogbegaafd bent, is heel wat anders dan het zijn. Want je was het sowieso je hele leven al. Wat bijzonder en grappig dus dat het je zo verbaast.  Stiekem wist je hoofd dat toch al? Nu je hart nog!

Alle dingen die je hebt gedaan en meegemaakt in je leven zijn mede daardoor zo gelopen zoals ze zijn gelopen. Aha…

De kunst is daarom om met de kennis van nu betekenis te geven aan jouw beslissingen, tegenslagen, mislukkingen, voorspoed, mazzeltjes, conflicten, successen, ongemakkelijkheden en overwinningen! Eigenlijk herschrijf je daarmee je eigen gebruikershandleiding. Versie 2.0!

Je kunt nooit zeggen dat je het allemaal anders had gedaan als je wist wat je nu wist.

Want het was het er altijd al!

“You’ve always had the Power, my dear, you just had to learn it for yourself”

Witch Glinda, Wizard of Oz

Bovendien bestaat er nog steeds geen tijdmachine om terug in de tijd te gaan en dingen positief te veranderen.

Er bestaat echter wel een heel krachtig mechanisme om jouw toekomst positief te veranderen, en dat ben jij zelf!

Deel 1

Hoogbegaafd! Volwassenen

Nederlands taalgebied

 Lid worden

Vlaanderen

 Lid worden

 


© Tessa Faber via >>MakingSense.nl<< | Redactie Alice via >>Edit & Evolve<< | Stichting Hoogbegaafd!

E-magazine ontvangen

Print Friendly, PDF & Email